Doç. Dr. Mustafa Kayhan Bahalı, çocuklara zorla yemek yedirme konusunda bilgi verdi.
Çocukluk döneminde aileleri üzen konuların başında beslenme geliyor. Özellikle az yiyen ve beslenme konusunda ailesine zorluk çıkaran çocuklar nedeniyle ciddi endişeler yaşanabiliyor. Üstelik normal çıkan doktor muayene ve ölçümler bile ailelerin bu kaygılarını dindirmeye yetmiyor.
Aileler sıklıkla çocuklarının az yediğini, ancak kendi yoğun uğraşları sonucu yeterli miktarda yediklerini, kendileri uğraşmaz ya da zorlamazlarsa yemek yemeyerek zayıf olacaklarını söylerler. Hatta bazı anneler için bu konu saplantı haline gelebilir. Gün boyu yemek yemeyen çocuğunun yemesi için çeşitli çözüm yolları arar, bulur, dener. Başarısız olduklarında çocukla yoğun bir mücadeleye girer ve hem kendilerini hem de çocuklarını zorlamaya başlarlar. Ancak unutulmamalıdır ki hayatın her alanında olduğu gibi çocukları zorlamak veya üzerine baskı kurmak doğru bir adım olmayacaktır.
Yemek yeme çocuğun ebeveynleri ile ilişki kurma biçimi, ebeveynlerinin dikkatini sürekli kendi üzerinde toplama yöntemi, ebeveynlerini kızdırmanın ya da mutlu etmenin bir yolu, istediklerini yaptırmak için kullandıkları bir yöntem ve hatta bir tür oyun oynama şeklidir. Kısacası yemek yeme konusunda yaşanacak sorunların hepsi öngörülebilir. Bu nedenle bu konuda yapılacak aşırı zorlama anne-çocuk arasındaki genel ilişkinin bozulmasına sonrasında da hem annenin hem de çocuğun beden ve ruh sağlığında bazı sıkıntılara yol açabilir. Kaygı, depresyon, zıtlaşma ve davranım sorunları ile danışmanlık başvuruları sıkça görülmektedir.
Her çocuğun kendine özel bir büyüme hızı ve yeme şekli vardır. Bir yaşından sonra çocuklar ilk yılda olduğu kadar hızlı büyümezler. Bu nedenle ilk yılda olduğu kadar sık ve fazla yemek yemeye gereksinim duymazlar. Ayrıca yürümeyle birlikte çevreye ilgi artar, yemek yeme sıkıcı bir iş haline gelebilir. Ayrıca çocuğun iştahı her öğünde aynı olmayabilir. Bir öğünde az diğerinde fazla yiyebilir. Diş çıkartma iştahı azaltabilir. Kısacası erken çocukluk döneminde daha düzensiz yemeleri zaten beklenebilecek bir şeydir. Yemek yemeyen bir çocuğunuz varsa öncelikle çocuk doktorunuza başvurarak gelişiminin normal olup olmadığını öğrenmek gereklidir.
Sıcak hava ve aşırı nem bebeğin ter bezlerini tıkayarak bebeklerlde isilik oluşumuna neden...
Gebeliğin keyifli ancak bir o kadar da çetrefilli bir süreç olduğunu biliyoruz. Özellikle...
Menopoz, bir kadının yaşamının en önemli dönüm noktalarından biridir. Doğurganlığın...
Diyabet, yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceği gibi gebelikte de gelişebiliyor....
Memorial Hastanesi'nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Leyla Benkurt Alkaş, çocuklarda...
Bebeklerde tamamlayıcı ek gıdalara önerilenden erken başlanması obezite (şişmanlık) ile...
Bir öğrencinin öğretmeni soru sorduğunda yanıt verecek cesareti bulamaması, çocukların...
Bebek sahibi olmak istiyorsunuz ve tüp bebek tedavisine karar verdiniz. Peki ya...
Doç. Dr. İsmail Yıldız, sigaranın çocuk sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
Uz. Dyt. Merve Yüksek, polikistik over sendromu olan hastaların beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Uz. Dr. Elif Erdem Özcan, düz kafa sendromu ve nedenleri hakkında bilgi verdi.