Bu şikayetlerinizi önemli ölçüde azaltacak ipuçları ve hamilelere özel tariflerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Gebeliğin keyifli ancak bir o kadar da çetrefilli bir süreç olduğunu biliyoruz. Özellikle mide bulantısı, mide yanması ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri anne adaylarını ciddi anlamda zorlayabiliyor. Bu şikayetlerinizi önemli ölçüde azaltacak ipuçları ve hamilelere özel tariflerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Kuru besinler tüketin, az ve sık sık beslenin, şikayeti artıran koku ve besinlerden uzak durun, su, meyve suyu gibi sıvıları yemeklerle birlikte içmeyin, yağlı ve şekerli yiyecekler yemeyin.
Tost, galeta, tuzlu kraker, şekersiz kahvaltılık gevrek, yulaf, beyaz leblebi, elma, yoğurt, ayran, fırında patates bulantıya iyi gelen besinlerdir.
1 litre suyun içine bir başparmak büyüklüğünde zencefil bir bütün ya da rendelenmiş olarak atılır ve gün içerisinde tüketilebilir.
Önemli: Zencefil bulantıya en iyi gelen alternatiflerden biridir ancak gebelikte bu tür bitkiler kullanılırken mutlaka doktordan onay alınmalıdır. Gebelikte önerilen tüketim miktarı günlük 1 çay kaşığını geçmeyecek kadardır veya zencefil çayı şeklinde de tüketilebilir.
Öğün planı düzenli olmalıdır. Tam tahıllı ekmek, taze sebze ve meyve gibi posa yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Çok kuru, hamur işi ağırlıklı, hazır paketli sağlıksız atıştırmalıklar bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bol sıvı alınmalı, günde 2 litre su tüketilmelidir. Fiziksel aktivite artırılmalı, bir sağlık problemi ya da doktorun getirdiği bir yasak yoksa her gün kısa kısa hafif tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.
Kuru meyveler (kayısı, erik, incir vb.), az şekerli komposto, sebze yemekleri, iyi yıkanmış mevsim salataları, ananas gibi bol lifli taze meyveler kabızlığa iyi gelen alternatiflerdir.
Malzemeler: 1 lt su, 500 gr kuru kayısı, bir çubuk tarçın, 2-3 tane karanfil
Yapılışı: Kuru kayısıları su ile yıkayın.1 lt suda çubuk tarçın ve karanfilleri kısık ateşte kaynatın. Yaklaşık 15 dakika sonra içine kayısıları ilave edin ve 5 dakika sonra kompostoyu ateşten alın. Soğuk ya da ılık tüketebilirsiniz.
Domates, turunçgiller ve suları, sirke, acı biber gibi asitli ve baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Çok fazla miktarlarda ve kısa aralıklarla yemek yenilmemeli, tam tersi şekilde uzun saatler de aç kalınmamalıdır. Yemekler yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yatmadan önce fazla yemek yenilmemelidir. Yatıldığında boğaza yemek ya da reflü gibi mide suyu geliyorsa baş yüksekte olmalı ve mümkünse iki
Diyabet, yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceği gibi gebelikte de gelişebiliyor....
Memorial Hastanesi'nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Leyla Benkurt Alkaş, çocuklarda...
Bir öğrencinin öğretmeni soru sorduğunda yanıt verecek cesareti bulamaması, çocukların...
Bebeklerde tamamlayıcı ek gıdalara önerilenden erken başlanması obezite (şişmanlık) ile...
Bebek sahibi olmak istiyorsunuz ve tüp bebek tedavisine karar verdiniz. Peki ya...
Kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor. Özellikle okul ve kreş çağındaki...
"Gebelik duruş bozukluğuna yol açar" Gebelik, bir kadının başına gelebilecek en güzel...
Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Koordinatörü Op. Dr. Cihangir...
Doç. Dr. İsmail Yıldız, sigaranın çocuk sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
Uz. Dyt. Merve Yüksek, polikistik over sendromu olan hastaların beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Uz. Dr. Elif Erdem Özcan, düz kafa sendromu ve nedenleri hakkında bilgi verdi.