Ağırlığının çoğu organlar, kemikler, kaslar ve vücudundan biriken yağlar olup boyutu şu an bir futbol topu kadardır.
24. haftadan itibaren cinsel isteğiniz bir anda azalabilir, çünkü yorgunsunuz ve ağrılı bir dönemden geçiyorsunuz (büyüyen karnınızı dengelemeye çalışmaktan ve hormon dengesizliklerinden bahsetmiyoruz bile!). Veya bu dönemde şanslı partnerinizden yeteri kadar ilgi göremeyebilirsiniz. Her iki durumda da anlaşmak için partnerinizle konuşmalısınız ve bu durumunun son derece normal olduğunu unutmayın.
Bebeğiniz hızla büyüyor, geçen haftadan beri yaklaşık 110 gram aldı bile. Artık hemen hemen bir ayak boyunda. Artık karnınızın içinde güzel pozlar verebilir, vücudu yakında şişmeye başlayacak. Hamileliğin bu haftasından itibaren erken doğum durumunda bebeğiniz ciddi bir yaşama şansına sahip.
Beyni de şu anda hızla büyüyor ve tat alma duygusu gelişmeye devam ediyor. Ciğerleri solunum ağacının dallarını ve dış dünyaya çıktığında hava torbacıklarını şişirmesine yardım edecek maddeyi üreten hücreleri oluşturmaya başladı. Cildi hala ince ve yarı saydam, fakat bu durum yakın bir zamanda değişecek.
Yüzünün neredeyse tamamına yakını oluşmuş durumda; kaş, kirpik ve saçlara da sahip. Fakat şu anda sarışın mı, kızıl mı yoksa esmer mi olduğunu söyleyemezsiniz, çünkü pigmentlere sahip değil.
Son günlerde hangi müzikleri dinliyorsunuz? Bebeğiniz şu anda her türlü sesi duyabilir: nefes sesiniz, midenizin ve bağırsaklarınızın ürettiği sindirim sesleri, sizin ve partnerinizin sesi ve korna, köpek havlaması veya siren sesi gibi yüksek seviyeli seslere kadar. Hatta bazı bebekler bu haftadan itibaren seslere tepki olarak tekme bile atıyorlar. Partnerinizle beraber bebeğin tepki verip vermeyeceğini görmek için bebeğinizle konuşmaya başlayabilirsiniz!
Geçtiğimiz birkaç haftada rahminizin üst kısmı göbek deliğinize kadar yükseldi ve boyutu şu an bir futbol topu kadar. Birçok kadın 24-28. haftalar arasında hamilelik ile bağlantılı yüksek kan şekeri olup olmadığını gösteren şeker tarama testi yaptırıyor.
Tedavi edilmeyen şeker hastalıkları, normal doğumun riskini arttırır veya bebeğin üst bedeni fazla büyüdüğünden, sezaryen operasyon yapılmasına neden olabilir. Ayrıca doğumdan sonra bebeğin yüksek kan şekerine sahip olma riskini de arttırmaktadır. Testin sonucunun pozitif çıkması sizin gebelik diyabetine sahip olduğunu göstermez, fakat emin olmanız için glukoz tolerans testini yaptırmalısınız.
24 haftalık hamileyken sizi zorlayabilecek bir başka durum ise uyuşuk parmaklar ve el bilekleridir – Karpal Tünel Sendromu belirtileri. Bilek ve parmaklarınızda hissettiğiniz uyuşukluk, genelde yazı yazmak gibi uzun süreli tekrar eden harekete bağlanır, fakat karpal tünel atakları hamile kadınlarda tamamen farklı bir nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte çok yaygın bir şikayet olan vücut şişmesi, gün boyunca el ve ayaklarda sıvı birikmesine sebep olur ve uzandığınız zaman bu sıvı vücudun geri kalanına dağılırken, bileğiniz boyunca uzanan sinire baskı yapar. Bu durum el, parmak ve bileklerde uyuşukluk, acı, hafif ağrıya yol açar.
Ellerinizin üzerinde uyumaktan kaçınarak ve kollarınızı bir yastıkla destekleyerek rahatlayın. Ellerinizi ve bileklerinizi sallamak da belirtileri azaltacaktır. Eğer piyano çalmak veya yazmak gibi tekrar eden hareketler yapıyorsanız sık sık ara verin. Eğer çok fazla ağrı hissederseniz, bileklik sizi daha konforlu hissettirecektir. Şanslısınız ki, vücut şişmesi ve karpal tünel sendromu hamilelikten sonra tamamen kaybolmaktadır.
Büyüyen karnınız, denge merkezinizin yer değiştirmesine sebep olduğundan, biraz dengesiz hissetmenize yol açabilir. Ayağa kalkarken oldukça dikkatli olun ve ani hareketlerden kaçının.
Hamileliğin bu döneminde bazı kadınlar diş etlerinde kanama veya dişlerde hassasiyet gibi problemler yaşamaktadır. Dişçinizden randevu aldığınızdan emin olun. Dişlerinize düzenli bakmaya devam ederseniz, hamileliğiniz boyunca herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.
Hala erken doğum belirtilerinin ne olduğunu bilmiyorsanız, şu an öğrenmek için en uygun zaman.
Bebeğiniz doğmadan önce evde tamir etmek istediğiniz yerlerin ve eşyaların bir listesini yapın. Ardından partneriniz, bir arkadaşınız, yakınlarınızdan biri veya tutacağınız bir profesyonelin bu tamir işleriyle ilgilenmesini sağlayın. (Mobilyaları yenilemek veya hareket ettirmek gibi kesinlikle yapmamanız gereken görevler var). Tamire ihtiyacı olabilecek bazı eşyalar ve yerler:
Ülkemizdeki bebeklerin %8’den fazlası erken doğmaktadır (37. haftadan önce). Bu doğumların yaklaşık çeyreği isteyerek gerçekleşmektedir, bir başka deyişle bebeğinizin beslenememesi gibi ciddi durumlar nedeniyle doktorlar doğumu gerçekleştirme kararı alabilir. Geri kalanı ise rastgele gerçekleşen erken doğumlardır. 37. haftadan önce sancı çekmeye başlarsanız, suyunuz gelirse veya rahim ağzınız açılırsa, siz de erken doğum yapabilirsiniz.
Genital enfeksiyonlar, plasenta problemleri veya rahim boyu yetmezliği gibi bilinen risk faktörleri olsa da, aslında kadınların neden erken doğum yaptığını kimse bilmemektedir. Bu nedenle erken doğum belirtilerini öğrenmek ve bunlardan biri yaşandığında ne yapacağınızı bilmek oldukça önemlidir.
37. haftadan önce aşağıdaki belirtileri görürseniz hemen doktorunuzu arayın:
Pelvik baskısı veya sırt ağrısı normal hamilelik belirtileriyle karıştırılabilir ve erken sancılar bazen zararsız Braxton Hicks sancıları olabilir. Fakat üzgün olmanızdansa güvende olmanız her zaman daha iyidir, dolayısıyla normal olmayan herhangi bir belirti yaşadığınızda hemen doktorunuzu aramalısınız.
Bebeğiniz normal hamilelik sürecini tamamlamaya ne kadar yakın olursa, yaşama şansı o kadar artacak ve doğum sonrasında sahip olabileceği sağlık sorunları o kadar azalacaktır. 34-37 haftalar arası doğan prematüre bebeklerin genelde sağlığı iyi olsa da, zamanında doğan bebeklere kıyasla kısa ve uzun vadeli problemlere sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Günümüzde 24. haftada (bazen biraz daha erken) doğan bebekler bile gelişen bakım yöntemleri sayesinde hayatta kalmaktadır, fakat bu bebekler çok ciddi bir bakıma ihtiyaç duyarlar ve küvezde uzun süre kalırlar. Ayrıca hayatta kalanlar uzun vadeli ciddi problemlere sahip olabilirler.
Erken doğum riskini azaltmak için yapacağınız en iyi şey sigara, içki ve uyuşturu kullanımından kaçınmaktır. Sağlıklı bir yeme düzenine sahip olmak, doktor randevularına düzenli gitmek ve herhangi bir belirti ve problemi anında doktorunuzla paylaşmak da yapmanız gerekenler arasındadır.
Sıcak hava ve aşırı nem bebeğin ter bezlerini tıkayarak bebeklerlde isilik oluşumuna neden...
Gebeliğin keyifli ancak bir o kadar da çetrefilli bir süreç olduğunu biliyoruz. Özellikle...
Menopoz, bir kadının yaşamının en önemli dönüm noktalarından biridir. Doğurganlığın...
Diyabet, yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceği gibi gebelikte de gelişebiliyor....
Memorial Hastanesi'nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Leyla Benkurt Alkaş, çocuklarda...
Bebeklerde tamamlayıcı ek gıdalara önerilenden erken başlanması obezite (şişmanlık) ile...
Bir öğrencinin öğretmeni soru sorduğunda yanıt verecek cesareti bulamaması, çocukların...
Bebek sahibi olmak istiyorsunuz ve tüp bebek tedavisine karar verdiniz. Peki ya...
Özellikle prematüre ve düşük ağırlıklıkta doğan bebeklere uygulanan masajın, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, büyümeyi ve beslenmeyi doğrudan etkilediği bildirildi.
Heyecanlı bekleyiş sona erdi. Bebeğiniz artık kucağınızda. Şimdiye kadar bebek sağlığı hakkında belki çok şeyler okudunuz, öğrendiniz ancak şimdi yazılanların bir kenarda kaldığı, öğrenilenlerin unutulduğu işte o an.
Dünyaya gelen her bebek anne babalar için yeni bir heyecan ve mutluluk anlamına geliyor ancak ne bebek bakımıyla ilgili kitaplar ne de tecrübeli ebeveynlerden alınan öneriler, yeni çiftlerin acemilik yaşamasına engel olamıyor.