17 haftalık gebelik döneminde bebeğiniz yaklaşık 150 gram ağırlığında (hemen hemen bir turp kadar) ve 13 cm uzunluğunda.
17 haftalık gebelik döneminden itibaren, bebeğiniz doğana kadar her hafta yaklaşık yarım kilo alacaksınız, fakat haftadan haftaya bu rakam değişebilir. Genişleyen tek şey bel ölçünüz değil: Rahminiz de büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için hızla genişliyor. Gebeliğin 17. haftasından sonra artık hamile olduğunuzu saklamanız mümkün değil, bu nedenle “Tebrikler!” cümlesini sık sık duymaya alışın.
17 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin kafatası yumuşak kıkırdaktan kemiğe evriliyor ve göbek bağı -onu plasentaya bağlayan kordon- daha güçlü ve kalın olmaya başlıyor. Şu an yaklaşık 150 gram ağırlığında (hemen hemen bir turp kadar) ve 13 cm uzunluğunda. Eklem yerlerini oynatabilir ve ter bezleri gelişmeye başladı.
Vücut yağı oluşmaya başladı ve hamileliğiniz boyunca bu yağlar birikmeye devam edecek. Kalbi, beyni tarafından yönlendirilmeye başladı (artık rastgele bir şekilde atmıyor). Bebeğiniz çiğneme ve emme becerilerini geliştiriyor, böylece sizden veya şişeden süt emebilecek. Aslında doğumda bebeğin sahip olacağı birçok hayati refleks, rahminizde şu an mükemmel hale geliyor.
İşte bebeğinizin minik bir insan olma yolundaki ilk adımları: önünüzdeki birkaç hafta içerisinde bebeğinizin parmak izleri oluşacak ve gözlerini sağa sola hareket ettirmeye başlayacak.
Biraz dengesiz hissetmeye mi başladınız? Göbeğiniz büyüdükçe denge merkeziniz hareket ediyor ve zaman zaman ayaklarınızın üzerindeyken dengesiz hissetmeniz son derece normal. Fakat düşme riskine karşı dikkatli olmalısınız. Bu riski azaltmak için düz tabanlı ayakkabılar giyin, çünkü karın bölgenizde oluşacak bir travma siz ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Araba içerisindeyken de emniyet kemerinizi bağladığınızdan emin olun. Kemerin kucak bölgesinin, göbeğinizin altına gelmesine dikkat edin.
Göz kuruluğu yaşadığınızı fark etmeye başlamış olabilirsiniz. Gözyaşı damlaları size bu konuda yardım edebilir. Eğer kontak lenslerinizle rahat edemiyorsanız onları daha kısa süre kullanmaya çalışın. Eğer rahatsızlığınız hala geçmediyse, doğum yapana kadar gözlük kullanmayı düşünebilirsiniz.
İkinci trimester boyunca sadece erken dönem hamilelik belirtilerinden kurtulmakla kalmazsınız, aynı zamanda iştahınız da gözle görülür şekilde artar. Kendinizi bir anda aç hissederseniz şaşırmayın. Fakat şunu aklınızdan çıkarmayın, ne kadar aç olursanız olun iki kişilik yemek yemek, hamilelik boyunca yapılmaması gerekenlerden biridir. Eğer gereken miktarda kilo almadıysanız arayı kapatmaya; eğer biraz fazla kilo aldıysanız kendinizi biraz frenlemeye çalışabilirsiniz.
17. haftada “Rüzgar mı esiyor yoksa bebeğimin hareketlerini mi hissediyorum” dilemmasını yaşayabilirsiniz. Bazı hamileler bebeklerinin ilk hareketlerini bu dönemde hissetmeye başlarken, diğerleri bunun için biraz daha beklemek zorunda kalabilir. Peki bebeğinizin hareketleri nasıl hissettirir? Bazı anneler bunu karnında kelebek uçması olarak tanımlamaktadır.
Son olarak bu dönemde biraz daha enerjik ve sağlıklı hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Bu nedenle pelvik egzersizleri gibi doktorunuzun önereceği hafif vücut aktiviteleri gelecekte işinize yarayabilir.
Eğer isim konusunda öneriye ihtiyacınız varsa, online birçok kaynağa çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ardından şu alıştırmayı yaparak partnerinizle isim konusunda anlaşmaya vardığınızdan emin olun. Sevdiğiniz 10 adet ismin listesini yapın ve aynısını partnerinizin de yapmasını isteyin. Listeleri değiştirin ve sevmediğiniz isimleri listeden çıkarın. İkinizin de sevdiği bir isim listesi ortaya çıkana kadar bunu tekrarlayın. Bazı isimleri neden sevdiğiniz veya sevmediğiniz hakkında konuşun. Birçok çift eski kız ve erkek arkadaşların isimlerinin veya ailedeki evcil hayvanların isimlerinin listede yer almaması gerektiği gibi kurallar bile koymaktadırlar.
Birçok kadın hamileyken rüyalarının değiştiğini söyler. İşin ilginç tarafı, ikinci ve üçüncü trimester boyunca uykunun REM evresinde daha az vakit harcarsınız ve rüyaların çoğu bu uyku evresinde görülür. Peki o zaman neden bu kadar canlı ve sık rüya görüyorsunuz?
Büyük ihtimalle tuvalete kalkma, sırt ağrıları, kramplar veya daha konforlu bir pozisyon bulmaya çalışırken REM evresinde uyanmanız rüyalarınızdaki bu değişimin sebebidir. Araştırmalar gösteriyor ki bu evrede uyanmak rüyalarımızı daha çok hatırlamamıza sebep olmaktadır.
Bir başka etken ise hamilelik döneminde kadınların daha fazla duygusallaşıyor olmasıdır, fakat gerçek nedeni kimse bilmiyor.
Yavru hayvanlara bakmak: İkinci trimester dönemi boyunca birçok kadın yavru köpek, kedi veya tavuk sevdiklerini görmektedir. Rüyalarınızdaki arkadaş canlısı yaratıklar, aslında içgüdülerinizi dinlediğiniz gösterir. Tehditkar canlılar ise hayatınıza giren yeni ve yabancı bir varlığı temsil edebilir.
Eski erkek arkadaş ile seks yapmak: Birçok anne adayı vücutlarındaki değişim ve bunun seks yaşamlarına olan etkisinden endişe etmektedir – bazıları ise hiç olmadığı kadar seksi hissettiklerini söylemişlerdir. Her iki duygu da rüyalarınıza yansımaktadır. Erotik rüyalar sadece sizin kendinize olan güveninizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda uyanıkken kendinizi seksi hissetmenizin bir yansıması da olabilirler.
Partnerinizin sizi aldatması: Eğer rüyanızda partnerinizin bir başkasıyla sizi aldattığını görüyorsanız; bu rüya büyük değişimler yaşadığınız bu dönemde onun ilgisini ve sevgisini devam ettirmesine yönelik duyduğunuz güvensizliği gösterebilir. Şu anda, etrafınızdakilerin iyi niyetine ve desteğine çok ihtiyaç duyuyorsunuz, özellikle de partnerinizinkine. Partnerini kaybetme korkusu hamilelik döneminde oldukça sık yaşanan bir korkudur.
Hafta hafta gebelik dönemini takip etmek için tıklayın.
Diyabet, yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceği gibi gebelikte de gelişebiliyor....
Memorial Hastanesi'nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Leyla Benkurt Alkaş, çocuklarda...
Bir öğrencinin öğretmeni soru sorduğunda yanıt verecek cesareti bulamaması, çocukların...
Bebeklerde tamamlayıcı ek gıdalara önerilenden erken başlanması obezite (şişmanlık) ile...
Bebek sahibi olmak istiyorsunuz ve tüp bebek tedavisine karar verdiniz. Peki ya...
Kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor. Özellikle okul ve kreş çağındaki...
"Gebelik duruş bozukluğuna yol açar" Gebelik, bir kadının başına gelebilecek en güzel...
Yeme alışkanlıklarımız hızla değişiyor. Ev yemekleri yerine tercih edilen fast-food yani...
Gebelik dönemi başlıyor… 1 haftalık gebelik döneminde ilk hamilelik belirtileri neler olacak?
2 haftalık gebelik döneminde bir anda artan östrojen ve progesteron hormonları, göğüslerde ekstra hassasiyet yaratabilir.
3 haftalık gebelik döneminde henüz hamile olduğunuz dış görünüşünüzden belli olmasa bile, aslında vücudunuz hem içeriden hem de dışarıdan birçok değişikliğe uğruyor.