Uz. Dr. Dicle Çelik, okul hastalıklarını önlemek için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Ailelerin korkulu rüyası okul hastalıklarının görülme sıklığı havaların soğumasıyla birlikte artış gösteriyor. İlk 3 sene korunaklı aile ortamında bulunan çocukların okula başlamasıyla hastalanması doğal kabul ediliyor. Her geçen sene çocukların bağışıklıklarının güçleneceğini unutmamak, özellikle ev yapımı gıdaların sayısını çoğaltarak bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine en büyük katkıyı yapmak mümkün.
Bağırsaklarda bulunan dost bakterilerin bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Bağırsak sağlığının korunarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bu sayede de enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelenin kolaylaşması mümkün olmaktadır. Bunun için olmazsa olmazlar şunlardır:
Ağız hijyeni ilk süt dişler çıktıktan sonra başlamalıdır. İlk olarak parmak fırçası veya temiz tülbentlerle süt dişleri temizlenmelidir. 1 yaştan sonra gece beslenmesi kesilmeli, en geç 2 yaşta emzik ve biberon kullanımı sona ermelidir. Herhangi bir sorun olmasa da 6 ayda bir düzenli aralıklarla diş doktoruna gidilmelidir. Çocuklara 1 yaşından itibaren yutulabilen doğal diş macunları, 3 yaşından sonra da yaşa uygun diş macunları ile diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu durum, ileriki yıllarda oluşacak diş çürüklerine karşı koruyucu olur. Çocuklara uygun diş macunu ve diş fırçası seçilmesi çok önemlidir. Diş macununun nohut büyüklüğünde sürülerek kum saati ile yaklaşık 2 dakika boyunca fırçalanması gerekir. Günde en az 2 kez dişlerini fırçalanması öğretilmelidir. Diş fırçası çocuğa özel olmalı ve 3 ayda bir yenilenmelidir.
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmada kişisel temizlik çok önemli bir yer tutar. Bebekler ve çocuklar için hijyen ebeveynlerin kontrolündedir. Çocukların sağlığını koruma amacıyla bağışıklık sistemlerinin güçlü olabilmesi ve çeşitli mikroplardan uzak durabilmesi için dikkat edilmesi gereken faktörler arasında hijyen ilk sıralarda yer alır. Okul öncesi dönemde çocuklar temizlik alışkanlıklarını kazanmaya başlamış olur. Aile içinde başlayan eğitim okulda devam eder. Çocuklarda hijyen denince de akla ilk olarak el yıkama, diş fırçalama, tükettikleri besinlerin temizliği gelir. El yıkama alışkanlığı kazandırılmasının yanı sıra ellerin nasıl yıkanacağı da önemlidir. Çocuğa el yıkama basit bir dille anlatılmalı ve şu adımlar izlenmelidir:
Okul ya da AVM’lerdeki genel tuvaletler ciddi enfeksiyonların kaynağı olabilmektedir. Tuvaleti başkasının bırakmış olabileceği mikroplardan temizlemek adına çocuklar tuvalete girdiklerinde önce sifonu çekmeliler. Kullandıktan sonra da yine kendilerinden sonra kullanacak kişiler için temiz bırakmak adına sifonu kullanmalılar. Mikropların vücudumuzda yuva yaptığı en uygun yer tırnak altlarıdır. Tırnakların sık sık kesilmesi önemlidir. El yıkama sırasında tırnak altlarının temizlenmesi gerektiği de belirtilmelidir. Bakteriler katı sabunların üzerinde kalabilir. Bu yüzden el yıkamak için varsa sıvı sabun kullanılması gerektiğine dikkat çekilmelidir. Hijyenik olmama ihtimaline karşı, tuvalette yerlere ve duvarlara dokunulmaması konusunda çocuklar uyarılmalıdır.
Akşam yatmadan ve sabah kalkıldığında yüzün su ve sabunla yıkanması gerekmektedir. Kullanılan sabunun yüzü kolayca temizleyen ve cildin kurumasına yol açmayan özellikte olmasına özen gösterilmelidir. Burun temizliği gece yatmadan önce ve her sabah bol su ile ve sümkürerek yapılmalıdır. Özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarında burun temizliği çok önemlidir. Burnu karıştırmak, burunda bulunan pek çok mikrobun ellere ve el yolu ile de ağız ve sindirim sistemine bulaştırılacağı konusu mutlaka çocuklara anlatılmalıdır.
Hamilelikte bebeğin anne karnındayken, içinde bulunduğu kese amniotik kese, kesenin içinde,...
Çocuğunuz gece yarısı öksürük nöbetleri ile mi uyanıyor? Ateşi hep geceleri mi...
Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Figen Taşer Güney, anne...
Memorial Hastanesi Diyet Hizmetleri Bölümü Uzmanları anne sütünün yararları ve emzikli...
Kışın çocuklarda sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan “Altıncı hastalık”...
Bebeğinize koyacağınız isim, onun karakterini yansıtacağından bu konuda dikkat etmeniz...
Vücut değişikliklerinin belirgin bir şekilde yaşandığı gebelik sürecinde varis, hem...
Memorial Hastanesi; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Günbey, emzirmenin...
Uz. Dr. Fatih Binboğa, çocuk oyunları hakkında önemli bilgiler verdi.
Doç. Dr. Ercan Tutak, bebeklerde reflü nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Koray Özbay dış gebelikle ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.